IMMUVEN® to żywność kompletna pod względem odżywczym o składzie dostosowanym do stanu lub ryzyka niedożywienia oraz okresów okołooperacyjnych, przed zabiegami i po urazach, która w przypadku stosowania zgodnie z instrukcjami producenta może stanowić wyłączne źródło pożywienia dla osób, dla których jest przeznaczona. Zawiera kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek serwatkowych, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów, a także kwasy omega-3, L-argininę i beta-glukany z drożdży (Saccharomyces cerevisiae). Może stanowić zarówno całkowite zastąpienie diety jak i jej uzupełnienie.
Właściwości i cechy, ze względu na które stosowanie preparatu jest użyteczne oraz uzasadnienie stosowania:
Żywność kompletna pod względem odżywczym, uzupełniona o składniki oddziałujące na układ immunologiczny, takie jak kwasy omega-3, L-arginina oraz beta-glukany z drożdży (Saccharomyces cerevisiae). Niedożywienie w zakresie podaży białek negatywnie wpływa na układ odpornościowy w szczególności na limfocyty T16. Witaminy C i D oraz cynk odgrywają istotną rolę w procesie gojenia się ran12-14. Wykazują one działanie na odpowiedź immunologiczną, mediowaną przez cytokiny, produkcję prostaglandyn, poprzez regulację czynników transkrypcyjnych, wrażliwych na procesy redox1. Pacjenci po zabiegach chirurgicznych należą do grupy osób narażonych na niedobór tiaminy4,5.
Reakcją organizmu na uraz lub zabieg chirurgiczny może być nadmierna odpowiedź zapalna2. Kwasy z grupy omega-3 są obecne w procesach wzrostu i różnicowania komórek, wpływają na procesy immunologiczne, ograniczają reakcję zapalną6. Kwasy EPA i DHA mogą być korzystne w przypadku pacjentów, u których rozwija się nadmierna odpowiedź zapalna1. Kwasy omega-3 wpływają na zrastanie ran oraz ograniczają ich infekcje15.
L-arginina jest aminokwasem zużywanym w syntezie białek, niezbędnym w wielu procesach metabolicznych. Do jej niedoborów dochodzi często po dużych urazach8 i kacheksji nowotworowej9. Bierze udział w procesach gojenia się ran10. Podaż L-argininy zwiększa tworzenie tlenku azotu, który bierze udział w procesie naprawy tkanek10. L-arginina w połączeniu z innymi immunoskładnikami zmniejsza odsetek powikłań infekcyjnych i skraca długość pobytu w szpitalu, szczególnie u chorych po planowych zabiegach1,11. Jej wpływ na procesy gojenia się ran jest większy w połączeniu z kwasami omega-315.
Dane naukowe wskazują również na immunomodulujące działanie beta-glukanów z drożdży3.
Literatura:
1. Sobotka L. i wsp. Podstawy Żywienia Klinicznego Edycja Czwarta. Scientifica 2013; 315-322.
2. Gryglewski A. i wsp. Immunologiczne aspekty urazu. Postepy Hig Med Dosw. (online) 2006; 60: 192-200.
3. Stier H. Immune-modulatory effects of dietary Yeast Beta-1,3/1,6-D-glucan. Nutr J. 2014; 13: 38.
4. Bubko I. i wsp. Rola tiaminy w chorobach neurodegeneracyjnych. Postepy Hig Med Dosw. (online) 2015; 69: 1096-1106.
5. Jankowska-Kulawy A. et al. Disturbances of brain energy metabolism in thiamine deficiency. Diagn Lab 2014; 50(4): 333-338.
6. Kłęk S. et al. Clinical nutrition in oncology: Polish recommendations. Oncol Clin Pract. 2015; 11: 172–188.
7. Hasiak J. Stres okołooperacyjny – cz. III – okres pooperacyjny. Przegląd Urologiczny 2012; 5 (75).
8. Zhu X. et al. Immunosuppression and infection after major surgery: a nutritional deficiency. Crit Care Clin.2010 Jul;26(3):491-500.
9. Vissers YL. et al. Plasma arginine concentrations are reduced in cancer patients: evidence for arginine deficiency? Am J Clin Nutr.2005 May;81(5):1142-6.
10. Debats I.B. et al. Role of arginine in superficial wound healing in man. Nitric Oxide.2009 Nov-Dec;21(3-4):175-83.
11. Bartosch-Härlid A. Cachexia in pancreatic cancer – Mechanisms and potential intervention, e-SPEN, the European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism 2009;4: 337–343.