Data ważności 31.10.2019
Vislea to suplement diety o bogatym składzie polecany jest jako
uzupełnienie codziennej diety o składniki wpływające na dobrą kondycję
narządu wzroku.
W szczególności dla osób:
- obciążających wzrok długą pracą przy komputerze i oglądaniem telewizji,
- odczuwających przemęczenie oczu,
- narażonych na wystąpienie degeneracji plamki żółtej,
- narażonych na pogorszenie wzroku związane z powikłaniami cukrzycowymi.
W suplemencie diety Vislea zawarte są składniki odżywcze, których
niedobór w naszym organizmie może być spowodowany m.in. małym
zróżnicowaniem diety (np. o zbyt niskiej zawartości owoców, warzyw, ryb)
lub wiekiem i związanym z nim gorszym przyswajaniem niektórych
substancji odżywczych.
Cenne składniki
Luteina i
Zeaksantyna to naturalne barwniki należące do grupy związków
określanych jako karotenoidy. Gromadzą się one wybiórczo w siatkówce
oka, szczególnie w plamce żółtej, gdzie pełnią funkcję naturalnego
filtra ochronnego zabezpieczającego struktury siatkówki przed szkodliwym
działaniem promieniowania UVA i UVB. Luteina i Zeaksantyna są silnymi
antyoksydantami, czyli substancjami posiadającymi zdolność
neutralizowania wolnych rodników, dzięki czemu wykazują działanie
ochronne na narząd wzroku.
Olej rybi to źródło wielonienasyconych
kwasów tłuszczowych, w szczególności kwasów z rodziny Omega-3. Kwasy
tłuszczowe z grupy Omega-3 wchodzą w skład prawie każdej komórki
organizmu, gdzie stanowią podstawowy składnik błon komórkowych. Są
również jednym z głównych elementów strukturalnych wchodzących w skład
neuronalnych błon komórkowych, w tym siatkówki oka.
Witaminy C i E
wykazują silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu zapobiegają
szkodliwemu wpływowi wolnych rodników, na których działanie szczególnie
narażony jest narząd wzroku. Witamina E wspomaga naprawę błon
biologicznych eliminując reaktywne formy tlenu, umożliwiając zachowanie
spójności fosfolipidów, chroni strukturę błony przez co umożliwia jej
prawidłowe funkcjonowanie.
Cynk, Mangan, Miedź i Selen warunkują
prawidłową aktywność enzymów uczestniczących w procesach
antyoksydacyjnych, czyli procesach zapobiegających szkodliwemu wpływowi
wolnych rodników, na których działanie szczególnie narażony jest narząd
wzroku.
Witaminy B1, B2, B3, B6, B9, B12 odgrywają istotną rolę w
prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, w tym narządu wzroku. Ich
niedobór może powodować łzawienie oraz łatwe męczenie się oczu.